Kontakt
Adress
Smålands Psykologbyrå
S Kyrkogatan 13, 575 31 Eksjö
Tel
mobil: 070-799 59 02
Smålands Psykologbyrå
S Kyrkogatan 13, 575 31 Eksjö
mobil: 070-799 59 02
Psykoterapi och skrivande kan vara två kraftfulla verktyg som kompletterar varandra på flera sätt. Här är några sätt på vilka skrivande kan integreras i psykoterapin:
Det är viktigt att notera att skrivande som terapeutiskt verktyg kan vara kraftfullt, men det är också viktigt att klienten och terapeuten har en ömsesidig förståelse och att skrivandet används på ett sätt som passar klientens behov och terapeutens inriktning och ramverk
Denna metod handlar inte om välskrivning och korrekt grammatik. Här möts det egna skrivandet och den psykoterapeutiska processen. Den anpassas efter dina tankar, känslor och behov, samt frågor du bär på och ofta inte ges svar på av olika skäl. Tidsbrist kan vara en sådan faktor. Skrivandet aktiverar hjärnans nätverk som annars slumrar och hamnar i skuggan av dagliga utmaningar. Människor har i alla tider skrivit dagbok. När frågor relateras till Då – Nu – Framtid skapas en ny mening som kan bidra till förändring på ett inre och djupare plan, samt direkta och indirekta vägval inför framtiden.
EMDR-terapi är en förkortning av ”Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy”. EMDR är en psykoterapimetod som kan hjälpa människor att minska besvären efter upplevelser från det förgångna och som kan störa i det dagliga livet.
Många gånger handlar dessa tidigare upplevelser om trauman av olika slag som t.ex. överfall, övergrepp, olyckshändelser eller naturkatastrofer och som kan ha utvecklats till ett posttraumatiskt stress syndrom (PTSD). Men EMDR-terapi kan också användas för att hjälpa människor att hantera ångest och nedstämdhet, reaktioner på förluster och på fysiska sjukdomar och många andra tillstånd där starka känslor är förknippade med tidigare livsupplevelser.
Terapin har sin utgångspunkt i en modell för hur information bearbetas i hjärnans minnessystem. EMDR-terapi kombinerar inslag från flera psykoterapeutiska skolor, bland annat psykodynamisk teori, beteendeterapi, kognitiv beteendeterapi och systemteori. Behandlingen kombineras med så kallad bilateral stimulering, vilken oftast sker via ögonrörelser. Ögonrörelser tillför värdefulla inslag till traumabehandlingen genom att kommunikationen mellan olika delar av hjärnan tycks påverkas positivt och ångestpåslaget när traumaminnet aktiveras minskar.
Metoden vilar på vetenskaplig grund och kan enkelt tillämpas även på annan psykisk problematik, exempelvis ångestproblem eller depressivitet som är förknippade med negativa livshändelser. I korthet kan man säga att EMDR-terapi stimulerar ett naturligt inre system i hjärnan för att bearbeta information. Störande minnen som lagrats på ett dysfunktionellt sätt i minnessystemet kan börja bearbetas. Francine Shapiro, grundare av behandlingsmodellen har kallat detta ”modellen för adaptiv informationsbearbetning” (eng. Adaptive Information Processing, AIP-modellen) (Shapiro, 2018).
Bra vägval
Ett bra vägval kan variera beroende på sammanhanget och dina personliga mål och värderingar. Generellt sett kan ett bra vägval beskrivas som en handling eller beslut som leder dig närmare dina mål, är förenligt med dina värderingar och har en positiv inverkan på ditt liv och välbefinnande. Här är några faktorer att överväga när du bedömer om ett vägval är bra eller inte:
Mindre bra vägval
Ett dåligt vägval kan också variera beroende på sammanhanget och dina personliga mål och värderingar. Det kan definieras som en handling eller ett beslut som tar dig längre bort från dina mål, strider mot dina värderingar och har en negativ inverkan på ditt liv och välbefinnande. Här är några faktorer att överväga när du bedömer om ett vägval är dåligt:
Det är viktigt att komma ihåg att ingen är immun mot att göra mindre bra vägval ibland. Det är en naturlig del av att vara människa. Det avgörande är att lära av dessa erfarenheter, reflektera över dem och göra ändringar för att förbättra ditt framtida beslutsfattande och välbefinnande.
Den franske skulptören Auguste Rodin (1840-1917) är mest känd för sin ikoniska skulptur ”Tänkaren” (Le Penseur). ”Tänkaren” föreställer en manlig figur som sitter på en sten och fördjupar sig i sina tankar, med handen mot hakan och en uttrycksfull kroppshållning.
Rodins ”Tänkaren” anses ofta representera mänsklighetens förmåga till reflektion, kontemplation och intellektuell djup. Skulpturen kan tolkas som en symbol för den mänskliga intellektet och dess strävan efter att förstå världen, söka mening och finna svar på de stora frågorna i livet.
Budskapet i ”Tänkaren” kan vara flera, men det frammanar ofta idéer om filosofi, existens, sökande efter kunskap och den mänskliga tankens kraft. Den kan inspirera till eftertanke, reflektion och självrannsakan, och uppmuntra betraktaren att utforska sina egna tankar och funderingar om existensen och livets gåtor.
Viktigt notera är att Rodin själv aldrig gav ”Tänkaren” ett specifikt budskap. Hans konstverk lämnades ofta öppna för tolkning och betraktarens egna reflektioner. Därför kan budskapet som uppfattas av individen variera beroende på deras egna erfarenheter och perspektiv.